Behandelingen

Behandelmethoden binnen de leefstijlgeneeskunde

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde heeft in december 2019 het document Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde gepubliceerd. Het document is tot stand gekomen door bijdragen van een groot aantal experts van academische centra. De werkgroep heeft de meerwaarde van leefstijlinterventie kunnen vaststellen voor type-2 suikerziekte, hart- en vaatziekten, maag-darm-leverziekten, nierziekten en dementie. Door leefstijlinterventie een centrale plaats te geven in de  reguliere medicatie van leefstijl gerelateerde ziekten kan de ziektelast sneller dalen. Niet zelden kan de ziekte   zelfs tot genezing leiden.  Bij type-2 suikerziekte bijvoorbeeld wordt medicatie gegeven om de bloedsuiker te normaliseren. Specifiek voor oudere patiënten weten we dat een strakke beheersing van de bloedsuiker vaak meer kwaad doet dan goed. Veel patiënten moeten aanvullende medicijnen gebruiken voor correctie van bloeddruk of hoge concentraties van vetten in het bloed waardoor de ziektelast hoog blijft.  De onderliggende oorzaak van de ziekte wordt door de medicijnen niet aangepakt. Door leefstijlinterventie een plaats te geven in de behandeling van suikerziekte is het mogelijk om de oorzaak aan te pakken en  het ziekteproces  stop te zetten of zelfs om te keren. De leefstijlinterventie bestaat uit aangepast voeding, bewegen en stressreductie  Dit betekent dat een groot deel  van de patiënten met suikerziekte door het aanpassen van hun leefstijl veel  minder medicatie nodig heeft. Deze resultaten worden niet behaald met het uitsluitend voorschrijven van medicamenten.

In mijn praktijk behandel ik patiënten met chronische ziekten zoals suikerziekte, hoge bloedruk, hoog cholesterol, spijsverteringsklachten en nierziekten met leefstijlinterventie in combinatie met de reguliere therapie. Het streven is om de ziektelast te verminderen.

Intermittent fasting

Patienten met  klachten als  vermoeidheid, prikkelbare  darm, pijnlijke gewrichten en recidiverende infecties herstellen vaak langzaam met  reguliere medicatie. Door het  gebruik van medicatie kunnen bovendien bijwerkingen ontstaan. Een specifieke toepassing van de leefstijlgeneeskunde is de intermittent fasting.  Gedurende een vaste periode van 14 of 16 uur wordt geen vast voedsel genomen, maar  uitsluitend een ruime hoeveelheid  thee of groentesap  gedronken. Door deze interventie blijft gedurende lange tijd de bloedsuikerspiegel laag. Ook het insulinegehalte in het bloed  blijft laag waardoor de vetverbranding wordt gestimuleerd. De overtollige lichaamsvetten verminderen   en de vrijgekomen  gifstoffen   worden naar de  lever vervoerd  voor eliminatie.  Na het vasten worden maaltijden genomen volgens  dieet.  De stofwisseling wordt ondersteund met een selectie van voedingsstoffen om de zelfgenezende kracht van het lichaam te bevorderen.

 herstel van het  microbioom

De dikke  darm bevat een grote hoeveelheid gezonde bacteriën die in stand wordt gehouden door de inname van vezels in onze voeding. Uit honderden publicaties blijkt dat een veranderingen in de darmflora de oorzaak is voor het ontstaan van chronische ziekte. Het bestaan van deze grote aantallen bacteriën in de dikke darm wordt het microbioom genoemd. De samenstelling van het microbioom kan verstoord worden door langdurig gebruik van antibiotica, intolerantie  voor voedselbestanddelen, stress en medicamenten. Een verstoord microbioom kan leiden tot een lekkende darm waardoor ontstekingen in het lichaam ontstaan. De interventie is erop gericht om  het microbioom te herstellen.

Literatuur: Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde. Lifestyle4health dec. 2019.