overgewicht en diabetes

Expertise in Leefstijlgeneeskunde
Dagelijks leest u in de krant of hoort u op de televisie dat het aantal personen met overgewicht en diabetes ondanks de vele campagnes maar blijft toenemen.  Overgewicht wordt vastgesteld met de Body Mass Index (BMI) waarbij rekening wordt gehouden met de lichaamslengte.  Een gezond persoon heeft een BMI van 18-25.  Een waarde boven 25 wijst op overgewicht.  Toch waait er een frisse wind in de wereld van de geneeskunde. Artsen adviseren patiënten om zelf te zorgen voor het eigen welzijn en een passende structuur in het leven. Artsen helpen patiënten binnen het kader van de Leefstijlgeneeskunde door te begeleiden met adviezen over voeding, beweging en stressreductie. Is uw BMI te hoog en wenst u ondersteuning om uw leefstijl te verbeteren teneinde het lichaamsgewicht te normaliseren?  Maak dan snel een afspraak voor een consult.
Overgewicht is ongewenst  wegens ontwikkeling naar chronische ziekten zoals diabetes type-2 en hart- en vaatziekten. Met eenvoudige dieet maatregelen is het mogelijk het gewicht te reduceren. Op elke leeftijd is herstel van het lichaamsgewicht mogelijk en zult u het gevoel van hernieuwde vitaliteit ervaren. U zult worden bewonderd door uw omgeving omdat iedereen beseft dat afvallen niet eenvoudig is en kracht vereist. Onderstaand leest u meer informatie over de gevolgen van overgewicht. Op elke leeftijd kunt u  actief een bijdrage leveren om het ontstaan van deze chronische ziekten te voorkomen en zelfs om te keren. Veel mensen ervaren dit als een boost voor hun vitaliteit.

Obesitas en diabetes mellitus.
Men onderscheidt diabetes type-1 waarbij als gevolg van een auto-immuun ziekte de alvleesklier onvoldoende insuline produceert. Bij diabetes type-2 wordt voldoende insuline geproduceerd, maar blijkt de werking van insuline gestoord door overgewicht. Diabetes type-2 komt vooral voor op oudere leeftijd en wordt behandeld met middelen als Metformin of zelfs insuline om de bloedsuiker te verlagen, zonder dat de oorzaak van de suikerziekte wordt aangepakt.  Prof Pijl , endocrinoloog in het Leids UMC, heeft een leefstijlprogramma ontwikkeld om de oorzaak van de diabetes aan te pakken,   waardoor het gewicht daalt.  Zijn resultaten, maar ook de resultaten van internationale studies  zijn verbluffend. Middels een gewichtsreductie tot 10 kg is bij meer dan 60% van de patiënten normalisering van het bloedsuikergetal mogelijk  en kan medicatie worden gestaakt. Omkering van de diabetes is mogelijk in de beginfase van de ziekte. Volg het protocol als  tot deze groep behoort!! 

Hart- en vaatziekten 
Meer dan 90% van de hart- en vaatziekten is gerelateerd met een ongezonde leefstijl. Veel mensen laten hun cholesterolwaarde bepalen bij overgewicht. Als de waarde te hoog is dan worden al snel statines voorgeschreven, die bekend staan om hun bijwerkingen. Met eenvoudige voedingsadviezen kan een verhoogd LDL-cholesterol worden verlaagd. Ander mensen hebben verhoogde bloeddruk. Na laboratoriumonderzoek kan vaak geen oorzaak worden gevonden.  De reguliere geneeskunde beschikt over een groot aantal middelen om de bloeddruk e verlagen. Vergeten wordt om de basale regels van de Leefstijlgeneeskunde toe te passen. Bekend is het DASH dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) Dit dieet laat ook positieve effecten bij de combinatie hypertensie en diabetes mellites. Ook het zogenaamde Eiwitrijk dieet laat goede resultaten zien bij hypertensie  en personen met chronische longziekten.